Остеофити или още наречени шипове на гръбначния стълб, представляват израстъци на костна тъкан, които приличат на куки или шипове по форма. Те възникват в резултат на защитна реакция на организма към претоварване и нараняване. В пренебрегвано състояние тази патология не се излекува напълно. Ето защо, потърсете помощ и превенцията трябва да бъде възможно най-рано.

Причини за образуване на шипове на гръбнака:

Обикновено прешлените са свързани с помощта на дискове, които действат като амортисьори, осигуряват подвижност и гъвкавост на гръбначния стълб. Но с тяхната дегенерация разстоянието между костните структури намалява, а ръбовете променят структурата си и върху тях се образуват шипове. В зависимост от мястото на местоположение шиповете на гръбнака биват:

 • задни, често причиняват големи страдания;
 • антеролатерални, се появяват в онези отдели, които са най-изложени на стрес и натиск;
 • предни, от всички видове, те причиняват най-малко неудобства и дискомфорт;
 • постеролатерални, по-често се явяват в цервикалната област, растежът им се усложнява от увреждане на гръбначния мозък.

Поради образуването си се изолират в посттравматични и дистрофични шипове на гръбначния стълб. А при възпаление на периоста се появяват периостални образувания.

Най-често има единични клинови процеси, но при туморен процес на кости или мраморна болест (остеосклероза) шиповете на гръбнака се делят на множествени и масивни.

Фактори, провокиращи образуването на остеофити, са инфекциозни заболявания с увреждане на ставите и гръбнака ( артрит , спондилартроза , остеохондроза ). Освен това важна роля играят:

 • постоянни натоварвания;
 • неудобни обувки;
 • деформация на гръбначния стълб;
 • лоши навици и залежал начин на живот;
 • затлъстяване;
 • наследствено предразположение с нарушен растеж на костите;
 • натъртвания, удари и други травматични наранявания;
 • дисфункция на органите на вътрешната секреция.

Симптоми:

Няма признаци или симптоми за появата на шипове в гръбначния стълб на ранен етап. Те често се откриват по време на рентгенови лъчи или ЯМР за друго състояние.

Характеристиките на проявата на патологията също зависят от локализацията на костните израстъци:

Цервикалната област, поради своята структура, реагира много силно на всякакви промени. Появата на бодливи образувания е придружена от компресия на нервния сноп и кръвоносните съдове. В следствие на това човек започва да се чувства замаян, болка при завъртане на врата, излъчвайки ги към рамото и ръката. Слухът и зрителната острота често са намалени.

В гръдната област прешлените са неактивни и много често появата на остеофити в тази област не е придружена от особени нарушения на състоянието. Едва когато достигнат големи размери, се появяват симптоми, наподобяващи междупрешленна херния.

Лумбалната област винаги изпитва максимално натоварване. Следователно появата на остеофити е придружена от ярки симптоми. Пациентът има болка в долния край на гръбначния стълб, която се засилва при продължително ходене или стоене. А намалява при навеждане напред, когато директният контакт с нерва спре. При продължителното притискане на нерва започва промяна в чувствителността на краката, има „пълзещо мравучкане“. Тежката форма на патология е придружена от нарушение на функционирането на тазовите органи.

Често наличието на остеофит се наблюдава като пречка при завъртане, когато става невъзможно да се завърши движението. Болезненост с такова нарушение възниква по време на увреждане от остър шип на мускулно влакно или сухожилие с вторично възпаление, дразнене на нервния сноп или притискането му върху гръбначния мозък.

Страданието се влошава както от физическо натоварване, така и от дълго време в едно и също положение. Късните стадии на заболяването са придружени от тежки неврологични симптоми, намалени рефлекси и атрофия на мускулите на крайниците.

Диагностика на шипове в гръбначния стълб:

След разпит и проучване на анамнезата на заболяването, лекарят насочва пациента за допълнителни изследвания. Това е необходимо за диференциална диагноза и определяне на причината за костните шипове. Пренебрегната картина се вижда на рентгеновата снимка, когато остеофитите достигнат големи размери.

ЯМР предоставя по-подробна информация. Тя дава яснота за заболяването в дълбочина,  нивото на увреждане, броя и размера на израстъците, състоянието на тъканите на прешлените и дисковете. Той също така помага да се оцени степента на увреждане на нервните корени и проблеми с гръбначния мозък (ако има такива).

Лечение в болница:

Дори най-висококачествената консервативна терапия в обикновена медицинска институция не може напълно да освободи пациента от остеофити. Всички методи са насочени към облекчаване на симптомите. Лечението започва с употребата на лекарства:

 • аналгетици;
 • миотропни спазмолитици;
 • нестероидни противовъзпалителни средства.

Всички тези лекарства помагат за облекчаване на острите симптоми, но не облекчават причината за заболяването. При силна болка се използват епидурално приложение на кортикостероиди, новокаинови блокади. Препоръчва се да се спазва почивка на легло, пълно премахване на всякаква физическа активност. Освен това се използват инжекции и таблетки с витамини от група В, комплексни препарати с калий, магнезий и калций.

На пациента се предписва редовен масаж, но само след елиминиране на синдрома на болката. Физиотерапията и балнеотерапията помагат за фиксиране на резултата. Но тези методи не могат да спрат прогресията на болестта за дълго време и човек е принуден да търси помощ няколко пъти в годината и дори по-често.

Официалната медицина спира обострянето за известно време и заема изчаквателна позиция. Ако по време на следващия преглед стане очевидно, че състоянието се влошава и консервативната терапия е неефективна, тогава обикновено се препоръчва хирургично отстраняване на остеофити. Но в случай, че синдромът на компресия на нервните корени продължава дълго време, тогава дори след операцията пациентът може да бъде обезпокоен от болка в зоната на нарушението.

Лечение в клиника:

При постъпване на пациент в клиника се извършва първична консултация и преглед понякога напълно безплатно, други път прегледът е платен. Всяка специализирана клиника следва своята ценова политика. Но лекарят ви съветва как да оцените функционалното състояние на всеки сегмент на гръбначния стълб, да определите причината за болката и нарушението на корените. За пациента се изготвя собствена програма за грижа и този подход ви позволява да получите висока степен на ефективност.

В арсенала на клиничните лекари има много начини, които ще помогнат за значително облекчаване на състоянието и удължаване на ремисията за дълго време. За лечение на шипове на гръбначния стълб се използва:

 • Ди-тазин терапия;
 • мануална терапия;
 • остеопатия;
 • акупунктура;
 • паравертебрална блокада за облекчаване на силна болка;
 • електрофореза;
 • физиотерапия.

Уникалната техника на Ди-Тазин терапия:

Тя се състои от три едновременни пътя, всеки от които потенцира действието на другия. Това ви позволява да получите положителен резултат, да премахнете острите прояви на заболяването след 2-3 сесии. Нежните техники за мануална терапия помагат за облекчаване на натиска върху нервните коренчета.

Електрофорезата с лекарства облекчава подуване и възпаление на локално ниво, без да засяга други органи и системи.

Фотодинамичното лазерно лечение подобрява възстановителните процеси. Тази техника няма противопоказания, използва се за хора от всякакъв пол и възраст.

Акупунктурата облекчава болката, задейства централните механизми за нормализиране на метаболитните процеси. Важна част от лечението са специални упражнения, които спомагат за възстановяване на зоната на движение и предотвратяват прогресирането на растежа на остеофитите.

Всички методи за подпомагане на всеки входящ пациент са насочени към постигане на положителен резултат, а не към обичайното облекчаване на симптомите на заболяването.

Интегрираният подход към видовете терапии и индивидуалният подбор на техники помага в повече от 90% от случаите да се възстанови максималната подвижност и гъвкавост  на гръбначния стълб, още да подобри качеството на живот на всеки пациент страдащ от шипове в гръбначния стълб.