Дискова херния (Дископатия)

Какво представлява дисковата херния и нейната характеристика?

Лумбалната област се дели на 5 прешлена, всеки номериран от L1 до L5. Центърът на тежестта на човешкият организъм е разположен така, че най-силният натиск пада върху сегмента L5-S1, който е преходната зона между лумбалния и сакралния гръбнак в долната част на гърба. При над 93% от всички болни, лумбосакралната херния се появява най-често в тази област, разположена между прешлените с номерация L5-S1. По-стръмен наклон на този диск води до по-висока степен на напрежение на срязване и увеличава риска от повреда и дегенерация. Натискът върху външния слой на сегмента води на практика до образуването на малки разкъсвания. Желеподобният материал вътре в диска може да проникне през тези пукнатини, състояние, известно като дискова херния или още наричано дископатия.

Видове:

Специфичният вид патология зависи от това къде е насочена издатината (екструзията) на хернията. Има следните видове:

Фораминалът е херния, която излиза далеч в лумена на гръбначния канал (от латински foramen – дупка). Това е най-опасният вид и причинява най-силна болка.

Средно-парамедианна, медиално-парамедианна дискова херния се характеризира с изместване на диска в центъра и настрани. Такава издатина допринася за увреждане в тежка степен на нервните корени. По правило именно тези хернии водят до тежки  двигателни нарушения.

Дорзалната парамедианна херния е странично (ляво или дясно) изместване на междупрешленния диск. В този случай коренът на нерва е леко засегнат. По правило този тип води до напрежение в мускулите на гърба от засегнатата страна и нарушаване на позата.

Дорзалната дифузна херния се характеризира с деструкция на nucleus pulposus със запазване на фиброзния пръстен. В този случай дискът може да изпъкне от всяка страна. Този тип води до стеснение на гръбначния канал и бързо развитие на радикуларен синдром.

Лява/дясна дискова херния . Най-често хернията се намира само в едната половина или засяга предимно едната страна. Големи и средни хернии могат да причинят увреждане от двете страни наведнъж.

Секвестираща или сублигаментарна херния се заражда, когато част от междупрешленния диск се отдели от обема му. В този случай секвестърът лежи в гръбначния канал.

Много лекари също обръщат внимание на размера на хернията на гръбначния канал и нейното местоположение. Дисковата херния L5 S1 се счита за малка, ако размерът й е от 5 mm, средна и голяма – съответно с размер от 7 mm до 12 mm. Ако хернията надвишава 12 мм, се касае за голям пролапс или сублигаментарна херния на ниво L5-S1.

Причини за възникване:

Основните причини за патологията са, както следва:

 • Остеохондроза на лумбалния отсек.
 • Травми на гърба в лумбалната област.
 • Сколиоза 3-4 градуса.
 • Физическо претоварване (професионален спорт, носене на тежести);
 • Нерационално хранене.
 • Честа хипотермия.
 • Генетично предразположение.
 • Липса на физическа активност и слабо развита мускулно-скелетна система (слаби връзки и мускули).
 • Вродени аномалии на гръбначния стълб.

Симптоми:

Първият клиничен признак на херния в лумбосакралната става е болка в долната част на гърба. Първо, болката се появява при интензивно физическо натоварване, след това при движение и завъртане на тялото. В напреднали случаи синдромът на болката се появява в покой.

Най-честата симптоматика при дискова херния е появата на болка, която обикновено се усеща като остра, стрелкаща и/или пареща в седалището, бедрата, краката, стъпалата и достигаща дори до пръстите на засегнатия крайник.

Мравучкане/изтръпване в крака

Слабост в краката и мускулите на стъпалото и невъзможност за изправяне на пръсти, повдигане на стъпалото от пода (пареза на стъпалото). Изтръпването може да се усети и от външната страна на крака.

Редки симптоми на дискова херния:

 • Треперене на краката/спазми: Тези спазми често пъти се бъркат с ишиас. Спазмите карат мускулите да се напрягат и да изпадат в спазъм. Най-добрият начин за справяне с този симптом е да вземете кратък курс от мускулни релаксанти.
 • Нарушаване на функциите на пикочния мехур, червата. Проблеми с пикочния мехур и червата: това е тревожен симптом, който трябва да бъде разгледан от лекар-специалист в  най-скоро време.
 • Изтръпването в интимната зона е друг симптом, който изисква незабавен преглед. Отново, това показва ненормално функциониране и компресия на нервните разклонения. Ако това не се коригира скоро, може да се превърне в постоянен проблем.

Диагностика:

За да диагностицира херния, лекарят анализира историята на пациента, наличието на наранявания и заболявания, начина на живот и други важни фактори, които да доведат до благоприятно развиране на нещата.

След това се извършва медицински преглед: определяне на локализацията на болката, интензивността и тежестта на симптомите. След това лекарят предписва такива изследвания като:

 • ЯМР ( ядрен магнитен резонанс) е най-сигурният начин за откриване на дискова херния и осигурява най-точната оценка на областта на лумбалния гръбначен стълб, показвайки местоположението и ефекта му върху нервното коренче.
 • КТ (компютърна томография) – този вид на изследване за диагностициране на дискова херния е възможен поради противопоказания за ЯМР, но въз основа на него е доста сложно да се прогнозира бъдещият ефект от лечението.
 • Електромиографията (ЕМГ) може да определи точно кой корен на нерва е засегнат.

Методи на лечение:

След поставяне на диагнозата се избира лечение. Първоначалното нехирургично лечение на дискова херния  трябва да започне с консервативни нехирургични методи.

Консервативната терапия включва:

Медицински методи . За намаляване на болката се използват както лекарства с рецепта, така и лекарства без рецепта. Обикновено първо се опитват нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС). При по-силна болка се ползват опиоиди, трамадол и/или кортикостероиди. Болкоуспокояващите за перорално приложение се предлагат под формата на таблетки, капсули и парентерални форми.

Препоръчват се локални анестетици за намаляване на локалната болка. Има няколко форми на локални средства:

Формите, съдържащи лидокаин, са местен анестетичен крем, гел или пластир, които причиняват временно изтръпване, като помагат за минимизиране на болката на мястото на приложение. Един от най-често използваните е пластирът Versatis.

Мехлеми и гелове, съдържащи НСПВС (диклофенак, волтарен, финалгел и др.), се използват за лечение на симптоми на артрит, остра болка в гърба, включително болка, подуване, възпаление.

Упражняваща терапия, мануална терапия и масаж . Правилно проектираната техника на упражняване, съчетана с масаж и мануална експозиция, е много ефективна. Най-ефективни и безопасни за хора с дискова херния на лумбалния гръбнак са ходенето, плуването, пилатес и йога. Противопоказно е: бягане, скачане, предна флексия, вдигане на тежести. В допълнение към упражненията, терапевтичният масаж ще помогне значително да се постигне релаксация на пренапрегнатите мускули, да се ускори транспортирането на хранителни вещества до разрушения хрущял.

Когато пациенти с неспецифична хронична болка в долната част на гръбнака се лекуват от хиропрактици, дългосрочните резултати се подобряват чрез осигуряване на поддържаща гръбначна манипулация след първоначална интензивна манипулативна терапия.

Акупунктурата може значително да помогне за подобряване на състоянието на болния и производителността чрез по-ефективно и по-дълготрайно облекчаване на болката.

Стимулирането на нервите, разположени в мускулите и други тъкани с фини игли, води до освобождаване на ендорфини (които са естествени болкоуспокояващи) и други неврохуморални фактори. На свой ред това помага за по-добро движение на ставите и намаляване на сковаността на мускулите.

Хирудотерапията (физиотерапевтична процедура с пиявици) се използва за облекчаване на състоянието на болния. Позволява ви да облекчите възпалението, да подобрите кръвообращението и храненето на хрущялната тъкан.

Физиотерапията като метод включва действия, които ви позволяват да подобрите микроциркулацията и метаболитните процеси, да стимулирате венозния и лимфния поток, да спомогнете за отпускане на гладките мускулни влакна, да облекчите спазмите на кръвоносните съдове и вътрешните органи, да възстановите еластичността на мускулните структури, да облекчите подуването на засегнатите стави. и имат противовъзпалителен ефект. Физиотерапевтичните процедури, които показват най-добър ефект и положителна динамика, са  лазерната терапия , магнитотерапията .

Инвазивни методи за лечение:

Инжекционните терапии обикновено се обмислят, след като всички консервативни терапии са били изпробвани с продължителност на няколко седмици. Тези инжекции могат да носят малък риск от кървене и/или нараняване на нервите в лумбалната област, примерите за инвазивни процедури включват:

 • Паравертебрални стероидни инжекции в лумбалната област.
 • Епидурални стероидни инжекции в лумбалната област.
 • Радиочестотна аблация. Част от нерва, предаващ болка, се нагрява с RF игла, за да се създаде термична лезия.

Оперативно лечение на дискова херния:

Хирургична намеса може да се намеси, когато има неврологичен дефицит, както и дисфункция на тазовите органи. За успешното оперативно лечение е необходимо наличието на анатомичен проблем като причина за патологичния процес, за който е известно, че подлежи на оперативно лечение.

Оперативна намеса на лумбалния гръбначен стълб се прави за облекчаване на компресията на нервните корени и/или синдрома на cauda equina обикновено се извършва с помощ на минимално инвазивни техники, които включват:

Микродискектомия. При тази операция се отстранява малко количество дисков материал близо до нервното коренче, за да се отслаби компресията.

Ламинектомия. Част или цялата ламина (областта на костта в задната част на прешлена) се отстранява, за да се направи повече място за корените на cauda equina. Операцията помага да се намали компресията на нервната тъкан чрез разширяване на гръбначния канал.

Рехабилитация след хирургично премахване на дискова херния:

Оперативната интервенция се извършва в болница и отнема от 20 до 40 минути. Продължителността на престоя на пациента в клиниката е не повече от два дни. Изпълнявайки всички предписания на лекаря, следоперативният период на възстановяване ще премине безопасно.

Предотвратяване:

Лекарите препоръчват:

 • Спазвайте режима на работа и почивка, обърнете внимание на правилния сън.
 • Придържайте се към принципите на правилното хранене, осигурете прием на достатъчно количество макро и микроелементи.
 • Избягвайте наднорменото тегло.
 • Спортувайте редовно, без да вдигате големи тежести.
 • Правете дълги разходки сред природата.
 • Своевременно се подлагайте на преглед при лекар и следвайте всичките му препоръки.