Видове изгаряния, лечение и превенция

Изгарянията са нещастие, което може би не заобикаля нито един човек. Докато сме още деца и опознаваме света, ние се сблъскваме с вряща вода, разлята върху себе си, после с нагорещена ютия, топла печка и много други опасности. Докато растем, вече знаем за опасността, която крият горещите предмети, но това не ни помага да избегнем срещите си с тези стари и лоши наши „врагове“.

Изгарянията се класифицират според тежестта и произхода.

Произход:

– термични – контакт с горяща повърхност, огън, вряща вода;

– химични – изгаряния от отровни растения, разтвори на соли, киселини, основи;

– електрически – електрически наранявания, волтова дъга;

– слънчево, соларно .

Какво да правя? Първото нещо, което идва на ум, разбира се, е лекар. Само лекар ще може правилно да предпише лечение, което от своя страна ще ускори и осигури възстановяването, както и ще намали вероятността от белези след лечението.

Но вие сами трябва да знаете нещо.

1-ва степен се характеризира със зачервяване на кожата, при 2-ра степен се появяват мехури, тъй като по-дълбоките слоеве на кожата са увредени. Още по-тежки изгаряния от 3-та и 4-та степен се лекуват само в лечебно заведение. Нека анализираме истината за лечението на изгаряния:

Изгарянията се квалифицират като леки медицински проблеми или животозастрашаващи спешни случаи. Лечението на изгаряния зависи от местоположението и тежестта на нараняването. Леките изгаряния предимно се лекуват в домашни условия. Дълбоките или широко разпространени изгаряния изискват незабавна и спешна медицинска помощ.

Пациентите с тежки изгаряния често се нуждаят от лечение в специални центрове за изгаряния. Те почти винаги се нуждаят от кожни присадки, за да покрият големи рани или да сведат до минимум белези при дълбоки рани и увредени тъкани. Много често те се нуждаят от емоционална подкрепа и месеци на последващи грижи, като физическа терапия.

Разграничаването на леко изгаряне от по-сериозно е свързано с определяне на степента на увреждане на тъканите. Следват три основни класификации на изгаряния :

Първа степен изгаряне. Това леко изгаряне засяга само външния и горен слой на кожата. Може да причини зачервяване, подуване и болка. Обикновено лечението се извършва с помощта на първа помощ в период от няколко дни до седмица. Слънчевото изгаряне е класически пример за първа степен на изгаряне.

Изгаряне втора степен. Този вид изгаряне засяга както епидермиса (външен слой), така и втория слой на кожата (дермата). Може да причини зачервена, бяла или петна по кожата, болка и подуване. Раната често изглежда мокра. Често се явяват мехури и болката е значително силна. Дълбоките изгаряния от втора степен почти винаги оставят белези.

Трета степен изгаряне. Това изгаряне навлиза в мастния слой под кожата. Изгорените участъци могат да бъдат овъглени до черно или бяло. Кожата може да изглежда восъчна. Изгаряния от трета степен често рушат нервите, причинявайки изтръпване. Човек с този вид изгаряне може също да има затруднено дишане или да получи отравяне с въглероден окис.

Дълбоките или широко разпространени изгаряния е възможно да доведат до множество усложнения, включително:

Инфекция. Изгарянията могат да направят кожата уязвима към бактериална инфекция и да доведат до сепсис. Сепсисът е животозастрашаваща инфекция, която преминава през кръвта и засяга тялото ви. Прогресира бързо и може да причини шок и органна недостатъчност.

Нисък кръвен обем. Изгарянията могат доведат до увреда на кръвоносните съдове и да причинят загуба на течности. Това от друга страна води до намаляване на кръвния обем (хиповолемия). Всичко това пречи на сърцето да изпомпва достатъчно кръв в тялото.

Опасно ниска телесна температура. Кожата влияе върху контрола на телесната температура, така че когато по-голямата площ от кожата e увредена, губите телесна топлина. Това увеличава риска от опасно ниска телесна температура (хипотермия). Хипотермията е опасно състояние, където тялото губи топлина по-бързо, отколкото може да произведе.

Проблеми с дишането. Вдишването на горещ въздух или дим може да изгори дихателните ви пътища и да причини затруднения в дишането. Вдишването на дим уврежда белите дробове и може да причини дихателна недостатъчност.

Белези. Изгарянията могат да причинят белези и набраздени области, причинени от свръхрастеж на белези (келоиди).

Проблеми с костите и ставите. Дълбоките изгаряния могат да ограничат движението на костите и ставите. Белегът може да се образува и да причини свиване и стягане на кожата, мускулите или сухожилията (контрактури).

Лечението на изгаряния зависи от вида и степента на нараняването. Повечето леки изгаряния се лекуват у дома и обикновено заздравяват в рамките на няколко седмици. При тежки изгаряния, след подходяща първа помощ и оценка на раната, лечението може да включва лекарства, превръзки на рани, терапия и операция. Целите на лечението са да се контролира болката, да се отстранят мъртвите тъкани, да се предотврати инфекция, да се ограничат белезите до минимум, да се възстанови функцията и да се отговори на емоционалните нужди.

Пациентите претърпели изгаряния се нуждаят от месеци допълнителни процедури и терапия. Добре е това да започне още по време на болничния престой, амбулаторно или у дома.

Как да се лекуват последствията от изгаряния?

За локално лечение на изгаряния се използват лекарства, които насърчават регенерацията на тъканите, като Panthenol Consumed, Bepanten имат няколко действия. Те охлаждат тъканите и стимулират тяхната регенерация.

Бетадин, Аргосулфан – антисептично лечение на мокри изгаряния.

Хидрогелните и хидроколоидните кърпички с многокомпонентен състав ускоряват заздравяването, обезболяват и дезинфекцират.

Сега да обобщим: ние сами лекуваме само изгаряния от 1-ва и 2-ра степен на тежест, всичко, което е по-трудно – консултираме се с лекар.

Какво правим сами: измиваме с вода, охлаждаме, третираме с препарати за локално лечение.

Превенция на обикновени изгаряния:

 • Никога не оставяйте продукти, приготвени на печката, без надзор.
 • Обърнете дръжките на тавите към задната част на фурната.
 • Съхранявайте горещите течности на недостъпно място от деца и домашни любимци.
 • Пазете електрическите уреди далеч от вода.
 • Никога не гответе в широки дрехи, които ще се запалят над печката.
 • Ако имате малко дете, блокирайте източници на топлина като печки, външни скари, камини и печки.
 • Проверете за горещи ремъци или катарами, преди да поставите детето си в столчето на автомобила.
 • Изключвайте от контакта ютии и подобни устройства, когато не ги използвате. Дръжте ги далече от деца.
 • Покрийте неизползваните електрически контакти със защитни капачки.
 • Ако пушите, избягвайте да пушите в къщата и особено не пушете в леглото.
 • Проверявайте детекторите си за дим и сменяйте батериите им редовно.
 • Дръжте пожарогасител на всеки етаж в къщата.
 • Дръжте химикали, запалки и кибрит далеч от деца.
 • Тествайте водата за баня, преди да потопите детето си в нея.

И разбира се, грижете се за себе си! Бъдете внимателни с горещи течности, повърхности и огън. Пазете се от пряка слънчева светлина. Когато отивате на плаж, не забравяйте слънцезащитния крем.