Какво е ишиас?

Заболяването ишиас или още наричано с имената „радикулит“ и „радикулопатия“ не е самостоятелно заболяване, а симптомокомплекс. Развива се при компресиране или възпаление на нервните коренчета на гръбначния мозък. Тогава се получава силна болка, както и двигателни и вегетативни нарушения в различни части на гръбнака. Нарушенията често протичат безсимптомно до екзацербация.

Лечението на ишиас при жени и мъже се извършва от невролог. Опитите сами да се освободите от патологията и да възстановите нормалната двигателна активност могат само да утежнят вашето здраве.

Причини за ишиас:

Възпаление или компресия на гръбначните корени може да възникне при спондилартроза, остеопороза, спондилолистеза, значителна междупрешленна херния, както и при инфекциозни заболявания, като туберкулоза.

Обикновено ишиасът се заражда поради остеохондроза. По-рядко това се случва на фона на следните причини:

 • нараняване на гръбначния стълб;
 • стесняване на гръбначния канал;
 • артрит;
 • асиметрично развитие на мускулната система;
 • дискова херния;
 • образуването на остеофити/шипове в ставите;
 • доброкачествени, злокачествени тумори;
 • заболявания на вътрешните органи.

Развитието на лумбален ишиас се провокира от метаболитни нарушения, затлъстяване, залежал начин на живот, нарушения на позата, вдигане на тежести, хипотермия и недохранване. Вероятността от радикулопатия се увеличава след четиридесет и петгодишна възраст.

Симптоми на ишиас:

Обикновено патологията се проявява със синдром на остра болка. Някои пациенти не могат почти да се движат нормално поради мускулен спазъм. Болката при ишиас се разпръсва в съседни части на тялото. Поради временна мускулна слабост е напълно възможно да се получи мускулна атрофия.

Най-честата е лумбалната радикулопатия. По-рядко се среща в зоната на шията и гърдите.

Чести симптоми на радикулопатия:

 • повишена интензивност на болката при движение;
 • отклонение на болката от засегнатата област към други области на тялото;
 • ограничение на мобилността с различна тежест;
 • сензорни нарушения в засегнатата област;
 • повишена умора и намалена работоспособност;
 • скованост на паравертебралните мускули, тяхната болка при палпация.

Болката при ишиас е основният симптом на патологията. Има прострелващ или болезнен характер, излъчва се към крайника от засегнатата страна.

Лекарите разграничават 2 етапа на развитие на ишиас, всеки от които има свои собствени симптоми:

Първият етап (неврологичен). Характеризира се с остри стрелкащи болки в засегнатата зона, прекомерна чувствителност, защитно мускулно напрежение, съживяване на сухожилните рефлекси и болезненост на паравертебралните точки.

Втори етап (невротичен). При него болките стават по-слаби, има загуба на сетивност в зоната на засегнатия нервен корен, мускулна слабост до локална хипотрофия (атрофия).

Отделно, заслужава да се спомене вертеброгенната лумбосакрална радикулопатия. При това заболяване болката в гърба се причинява от компресия и (или) дразнене на гръбначния корен. Човек изпитва изразен и постоянен синдром на болка, който е придружен от намаляване на подвижността и води до увреждане.

Според локализацията се разграничават лумбален, торакален и цервикален ишиас, всеки от които има свои собствени симптоми.

Лумбален ишиас:

Най-често лумбалната радикулопатия се среща в лумбосакралния сегмент на гръбначния стълб, защото в тази област представлява най-голямото функционално натоварване. И синдромът на болката се локализира в зоната на долната част на гърба и задните части. Мигрира към долния крайник и става по-интензивен при повдигане.

Ако лезията на седалищния нерв („ишиас“) преобладава при лумбален и сакрален ишиас, тогава синдромът на болката се разпространява по засегнатия нерв и се локализира в седалището, задната външна област на бедрото и достига чак до стъпалото и петата (обикновено под формата на парене, изтръпване).

Ако човек се оплаква от остра и силна болка в долната част на гърба („лумбаго“), придружена от мускулни спазми и загуба на чувствителност, тогава те говорят за „лумбаго“. Болковият синдром може да продължи от няколко минути до няколко часа. Понякога болката  се излъчва към седалището и долните крайници.

При лумбоишиалгия болката е дълга, дълбока. Тя са локализира в лумбалния отсек и преминава към седалището и краката.

Шиен ишиас:

При този вид радикулопатия се появяват болка и нарушения на чувствителността в тилната област, раменете и задната част на главата. Синдромът на болката става по-интензивен при движения на главата. Пациентът може да развие тортиколис.

При цервикално-брахиален ишиас към тези прояви се добавят изтръпване и болка в лопатките, раменете и горните крайници. Цервикоторакалната форма на патологията се характеризира с болка в горния сегмент на гръдния кош.

Гръден ишиас:

При тази форма на радикулопатия има много силна болка в гърдите, раменния пояс, междуребрието и корема. Пациентът може да почувства болка в сърцето (кардиалгия).

Пароксизмалните и болезнени болки се допълват от изтръпване, мравучкане и могат да мигрират към горните крайници. При някои пациенти телесната температура спада, кръвното налягане се колебае и дишането става трудно.

Диагностика на ишиас:

За първичното откриване на радикулит е достатъчно лекарят да проведе преглед и да открие симптомите, които притесняват пациента. Електромиографията или електроневромиографията ви позволява да изясните степента на увреждане на нервно-мускулния апарат.

Предписва се и рентгенова снимка на гръбначен стълб в две проекции. Позволява диагностициране на патологии, довели до синдром на болка, например остеохондроза, нарушения в развитието на гръбнака, сублуксация на прешлените, междупрешленна херния.

Cкенер или ЯМР се използват за диагностициране на причината за ишиас. Тези изследвания могат да открият неоплазми, тумори и други лезии на гръбначния стълб.

Ако лекарят-специалист предположи, че болката около кръста e причинена от патология на тазовата област, той може да препоръча консултация с уролог за мъжете или гинеколог за жените. При торакален ишиас ще ви посъветва да посетите кардиолог.

Лечение на ишиас:

Симптомите и лечението на лумбалния ишиас зависят от тежестта на протичането му. Във всеки случай терапията е с пряка насока към отстраняване на синдрома на болката. За да постигнете това, използвайте НСПВС в медикаментозна форма, инжекции, мехлеми за ишиас. Ако такива лекарства не помогнат, тогава се предписват терапевтични паравертебрални блокади с въвеждането на глюкокортикостероиди.

Лекарят може да предпише мускулни релаксанти, както витамини от група „В“ и лекарства, които подобряват кръвообращението (никотинова киселина). Физиотерапията (UHF, електрофореза и други) има противовъзпалителен и аналгетичен ефект.

По време на периода на ремисия се показват упражнения за терапия според индивидуално изготвен план. На болните от ишиас се препоръчва плуване, както и водна аеробика. Разрешената физическа активност помага за укрепване на мускулния корсет. Предписва се и лек масаж.

Заедно със симптоматична терапия се провежда курс на лечение на основното заболяване. За това се използват и лекарства, физиотерапия, масаж, тренировъчна терапия.

За да отстраните болките от ишиас, е важно да премахнете рисковите фактори, които го провокират. Ако пациентът страда от затлъстяване, той трябва да намали телесното тегло. Това може да стане чрез диета и физическа активност. При изкривяване на гръбначния стълб лекарят може да предпише коригиращ корсет.

Профилактика и усложнения на ишиас:

Превенцията е необходима на вашето тяло, за да се предпазите от развитие на радикулит в долната област на гърба или друга област, просто е наложително да се подложите на своевременно лечение на остеохондроза. Препоръчително е да се упражнявате умерено, да се храните правилно, да приемате витамини и минерали, да поддържате правилна стойка и да премахнете тежките натоварвания на гръбначния стълб. Трябва да спите и почивате на ортопедичен матрак и твърда възглавница. Задължително да се избягва хипотермия.

Без лечение ишиасът в крайна сметка става хроничен. По-трудно е да се лекува, докато болката може да притеснява човек през целия му живот. В тежки случаи може да има усложнения от страна на опорно-двигателния апарат до увреждане в тежка форма на болния.

За да не попаднете в опасните последици от ишиас, вземайте превантивни мерки и при най-малкото съмнение не отлагайте да се свържете c лекар-специалист.