Лумбаго – Симптоми И Лечение

Лумбагото е остра болка със стрелкащ характер в лумбалната област на гръбнака, което води до скованост или ограничение на двигателния апарат. При болния пациент болката се явява  със силен и режещ болков фактор. Често пъти болният е прикован на леглото с дни напред.

Повечето пъти терминът Лумбаго е заменен с „Остро Лумбаго“, „Остър Лумбосакрален Ишиас“ и други. Всичко това са различни синоними на едно и също състояние, но което характерна черта е остро увреждане на коренчетата в лумбалния сектор при наличие на нейната патология.

Как точно се развива болестта и как се лекува лумбагото?

Причини За лумбаго

Както вече споменахме, за причини, които водят до заболяването са различни заболявания на гръбнака, които водят от своя страна до дразнене на нервните коренчета в кореновия канал.

Възникналата Радикулопатия е съпроводена от силна и остра болка в долната част на гърба, още  рефлекторно мускулно напрежение и скованост. А провокиращите фактори, които водят до появата или обостряне на заболяването обикновено са тежки физически натоварвания, особено ако се извършват неправилно, хипотермия, рязки движения на тялото при наклон на едната или друга страна.

Всички тези негативни фактори или движения водят до изместване на прешлените, както и образуването на протрузия, междупрешленна херния, като се получава внезапно притискане на нервните коренчета. Следствие на притискането се получава компресиране на нервните коренчетаи следователно води до силна изостряща до нетърпимост болка наречена Остро лумбаго и възпалителен оток в междупрешленните пространства.

Много пъти причината за остро лумбаго, се появява и от прищипване на ставната капсулана фасетната междупрешленна ставаили внезапна субликсация. Спондилозата на гръбнака  и нейните усложнения могат да послужат като допринасящ фактор  .

Следователно,  лечението на болести на гръбначния стълб и  лечение на ставите  на гръбначните сегменти, играят основна роля в елиминирането на лумбаго.

Макар и рядко, но лумбагото може да бъде провокирано от ревматологични заболявания, артрит, тумори или вирусна или друга инфекция. За това причината за острото лумбаго се намира сравнително трудно, въпреки цялата модерна апаратура с която разполагат нашите болници и клиники.

Симптоми На Лумбаго

Симптомите На Лумбаго е възможно да не се появат на мига а едва след няколко дни, първоначално може да изпитвате тъпа болка, която се характеризира в долната част на гърба, която не минава за ден или два, а да се проточи с дни и всеки ден да става все по остра до непоносима, като накрая ви заковава за леглото и ограничава вашите движения. Но в повечето пъти симптомите се появяват много бързо и болезнено.  Вторият симптом обикновено е рязко ограничение на движението, скованост, невъзможност за наклон или изправяне, остра стрелкаща болка във всички посоки по краката и гърба.

При Тази Патология Има Напрежение И Болезненост На Мускулите В Лумбалната Област, Което Се Дължи На Защитна Реакция Към Болка. Мускулите Рефлекторно Спазмират, За Да Ограничат Подвижността На Патологичната Област, За Да Намалят Болката. Но С Течение На Времето Такъв Защитен Механизъм Води До Влошаване На Ситуацията.

При такава подобна атака, пациентът става абсолютно безпомощен, като всеки опит да движение е много болезнен, а болката се увеличава многократно. Такава силна болка може да се проточи във времето от няколко часа дори до дни. Обикновено отшумява при лежане върху твърда повърхност или матрак. Случва се тази силна болка да изчезне сама, но на по-късен период отново се връща.

Точно затова, тази остра внезапна болка в долния сегмент на гърба в професионалния медицински свят се определя като лумбаго или както в миналото са го наричали „Ишиас“. На малко хора е известно, че „болки в гърба“ е буквален превод на името на това заболяване от латински: лумбаго.

Повечето пъти болката се локализира, но понякога придобива плаващ характер. В такъв случай остра и режеща болка може да се влее в бедрото или глутеалната област. В повечето тежки случаи болката се разпространява в краката и затруднява движението на човек.

Симптомите на болката могат напълно да обездвижат пациента. Той замръзва, наведен, тъй като напрежението на мускулите ограничава динамичните възможности на тялото. Симптомите на лумбаго включват невъзможност за движение на позицията на тялото. Синдромът на болката става по-изразен при най-малкия опит за въртене на торса.

Понякога лумбагото се допълва от прояви на допълнителна тежест. В такъв случай болката вече не е стрелба. Приема продължителен пулсиращ характер и прониква дълбоко в структурата на мускулната тъкан. Състоянието на пациента в периода на обостряне му доставя много повече и нови страдания.

Симптомите през този период включват:

 • обща слабост на тялото;
 • изтръпване на крайниците;
 • изтръпване на глутеалната област;
 • задържане на урина;
 • продължителен запек.

В особено трудни случаи се появява уринарна инконтиненция и силно замайване. Затова специалистите  настояват за ЯМР и цялостен преглед при наличието на тези симптоми.

В 90% появата на лумбаго провокира остеохондроза. Интервертебралната херния се превърна в усложнение на това често срещано заболяване. В следствие на това разстоянието между прешлените е сведено до минимум. Нервните окончания в тази област се притискат и причиняват възпаление на клоните. Всичко това води до най-силния синдром на болка, който от своя страна причинява мускулен спазъм.

Заболяването Лумбаго е свързано с чисто механични причини. Нервното коренче се притиска от пролабиращия диск. Нарушаването на нервните окончания е изпълнено със сериозни последици. Кислородното гладуване на нервните корени – исхемия – поради компресия се проявява в нарушение на дисфункцията на гръбначния стълб комплексно, а не само на отделни места.

За да намалите риска от Лумбаго, просто избягвайте следните негативни и рискови фактори:

 • голяма физическа активност;
 • вдигане на огромни и тежки предмети;
 • рязка промяна в позицията на тялото;
 • рязка амплитуда на температурите, в които се намира човек;
 • бърза хипотермия след предварително загряване на тялото.

Най-честите локализации на болковия синдром са L4-L5 и L5-S1. Основните причини могат да включват силно натъртване на лумбалната област. Стара травма също може да провокира пролапс на междупрешленния диск и води до увреждане на нервния край.

Колко дълго продължава болката? Много е индивидуално. Понякога синдромът на болката се отстранява след няколко движения на „месене“ (вид масаж). Често малко количество суха топлина е препоръчително, за да получи болния временно облекчение. Но , ако симптомите продължават 48 часа или повече непременно се допитайте до вашия доверен лекар или специалист.

Лекарят подхожда с индивидуален подход към всеки нов пациент. Специалистите предписват лечение на лумбаго в лумбалната област, като вземат предвид възрастта, пола и причините за локална болка.

Първото нещо, което лекуващият лекар предписва, е комплексна аналгетична терапия. Експозицията на лекарството може да заглуши симптомите на болката. За това се извършва блокада, която локализира и минимизира болката.

Въпреки това специалистите съветват своите пациенти, че анестетичните мехлеми и инжекции не засягат причините за заболяването и не лекуват заболяването кардинално. Болковият синдром се връща по всяко време, ако не се проведе качествено лечение. А, един такъв курс включва:

 • акупресура;
 • акупунктура;
 • мануална терапия;
 • резонансна вълнова терапия;

Цялостното високопрофесионално лечение в подходяща клиника връща радостта от живота на пациентите. Когато отокът се отстрани и възпалението се елиминира, метаболизмът на пациента веднага се нормализира. Това се отразява на благосъстоянието му и подобрява качеството на живот.