Плексит (плексопатия) е патология, при която се развива фактор на увреждане на нервните плексуси, образувани от гръбначните нерви. Симптомите на това заболяване са специфични: намален мускулен тонус, липса на сухожилни рефлекси, мускулна атрофия. Протичащият ход на плексита може да бъде усложнен от частична или пълна парализа на горните и долните крайници. Лечението на заболяването се извършва под наблюдението на невролог.

Информация:

Нервите, излизащи от гръбначния стълб, се делят на два клона – заден и преден. Предният образува сдвоени нервни плексуси, локализирани в зоната на шията, раменете и кръста. Увреждането на тези анатомични структури води до развитие на плексит. Патологията се диагностицира при хора от всички възрастови групи, най-често при мъже над 35 години. Ако не се лекува, острата форма на плексопатия може да стане хронична и да причини атрофия на мускулите на горните или долните крайници.

Симптоматологията на плексопатиите се проявява поради частичното или пълно разкъсване на влакната, които образуват нервните плексуси. Хематомите или отоците, които са се развили поради увреждане на меките тъкани, допринасят за притискане на нервите и нарушаване на тяхната проводимост.

Причини за развиване на болестта:

Плекситът се проявява на фона на травматични лезии на меките тъкани на шията, рамото или лумбалната област:

 • синини;
 •  огнестрелни, прободни или порезни рани;
 •  дислокации на раменната или тазобедрената става;
 •  прекомерно разтягане на мускулите на ръцете и краката поради прекомерно физическо натоварване.

Посттравматичната форма на заболяването се открива при жени, които са претърпели сложно раждане. Нетравматичните причини за плексит включват:

 • злокачествени и доброкачествени тумори в областта на нервните плексуси;
 •  вродени и придобити аномалии на гръбначния стълб;
 •  някои видове вирусни и бактериални инфекции;
 •  автоимунни патологии;
 •  ендокринни нарушения.

Често плексопатиите стават усложнение на възпалителни процеси – цистит, салпингит, простатит, аднексит и др.

Симптоми на плексит:

Патологичните прояви са специфични. В 85% от случаите пациентите страдат от едностранна плексопатия. Основните му характеристики са:

 • слаб мускулен тонус;
 •  намалена чувствителност;
 •  локален оток и хиперемия;
 •  остра болка в зоната на нервния плексус;
 •  изразено намаляване на физическата сила на горните или долните крайници.

Тези симптоми са типични за невралгичния стадий на заболяването. Паралитичната форма на плексит се характеризира с развитие на мускулна парализа, атрофия на мускулната тъкан и липса на сухожилни рефлекси. В засегнатата област се образуват огнища на трофични разстройства: подуване на кожата и прекомерно изпотяване.

На фона на адекватно лечение патологията навлиза в етапа на възстановяване, който продължава до 12 месеца. Нивото на възстановяване на двигателните функции зависи от първоначалния обем на увреждане на нервните влакна.

Видове плексит:

Невролозите разграничават три вида плексопатии въз основа на локализацията на патологичния фокус:

 1.  цервикален;
 2.  раменен;
 3.  лумбален.

Увреждането на нервните плексуси в шийния отсек на гръбначния стълб се характеризира с остра болка в предната и страничната повърхност на шията. Често синдромът на болката се разпространява към ухото и задната част на главата. Когато диафрагмалният нерв е раздразнен, пациентът изпитва постоянни пристъпи на хълцане. Паралитичният стадий на тази болест се изявява с атрофия на цервикалните мускули и отслабване на диафрагмата.

Брахиалният тип плексопатии може да се прояви в три форми: горна, долна и тотална. В последния случай синдромът на болката се разпространява до всички тъкани на горния крайник. В паралитичния стадий на това заболяване се заформя атрофия на мускулите на ръката и раменния пояс, често усложнена от изместване на рамото.

Лумбалният плексит причинява болка в предната част на бедрото. Възрастни и деца страдат от невъзможност за огъване на тазобедрените и коленните стави. Развиват се атрофични промени в глутеалните и бедрените мускули. Често патологията се усложнява от контрактура на колянната става.

Диагностика на патология:

Неврологът събира обективни данни за анамнеза и провежда преглед:

 •  разкрива фокуса на увреждане на нервните плексуси;
 •  оценява мускулния тонус на крайниците;
 •  изучава степента на намаляване на сухожилните рефлекси;
 •  тества чувствителността на кожата и мускулните тъкани.

Доказване на първоначалната диагноза се прави c помощта на електроневрография и електромиография , радиография , компютърна томография и ултразвук на засегнатата област. Ако има съответните показания, пациентът получава направление за консултация с травматолог, ортопед, уролог, гинеколог или онколог.

Плезопатиите се диференцират от радикулити, полиомиелити, неврити, ставни увреждания, остеохондроза, артрит и други заболявания с подобни симптоми.

Лечение на плексит:

Терапевтичен курс на фона на посттравматичен тип заболяване се разработва от невролог и травматолог. Приоритетни методи на лечение:

 • обездвижване на крайниците;
 •  противовъзпалителни лекарства;
 •  болкоуспокояващи;
 •  умерена физическа активност.

Плекситите с инфекциозен произход изискват прием на антибиотици. При ендокринни нарушения се предписват хормонални лекарства. Облекчаването на неврологичните симптоми се извършва с помощта на невромускулни стимулатори. Подобряването на кръвообращението в областта на първичното увреждане на нервните влакна се улеснява от инжекции с никотинова киселина и пентоксифилин.

Преходът на патологията към етапа на възстановяване позволява на лекарите да насочват пациентите към физиотерапевтични процедури:

 • UHF терапия;
 •  електрофореза;
 •  фонофореза;
 •  йонофореза;
 •  масаж и тренировъчна терапия.

В някои случаи на деца и възрастни се предписва хидротерапия – сероводородни и радонови бани.⁠

Хирургична намеса:

Хирургическата интервенция се извършва при посттравматични форми на заболяването, които не се поддават на консервативно лечение, и компресия на нервния плексус от хематоми или тумори. В първия случай хирурзите извършват пластика на нервния ствол – свързват разкъсани или напълно разкъсани нервни влакна. Във втория се отстраняват образувания, които притискат плексуса на нервите.

Рехабилитация след хирургична интервенция:

Естеството на рехабилитационните мерки зависи от вида и сложността на увреждането, което е провокирало развитието на плексит. При огнестрелни, прободни или порезни рани е показан пълен покой, временно обездвижване на крайника и системни консултации с хирурга до пълно заздравяване на нараняването. При отстраняване на злокачествени новообразувания при хора с плексит е необходимо по-нататъшно лечение под наблюдението на онколог (химиотерапия, лъчепроцедури и др.).

Прогноза:

Навременното започване на лечението позволява на лекарите да формират благоприятна прогноза за пациенти от всички възрастови групи. Пълно възстановяване може да се постигне в 85-87% от случаите. Отказът от лечение или липсата на квалифицирана медицинска помощ могат да станат причини за тежко увреждане на даден пациент.

Превенция на заболяването:

Възможно е да се предотврати развитието на травматични форми на заболяването, ако се спазват мерките за безопасност по време на физическа активност: физически труд, спортни тренировки, колоездене и др. Предотвратяването на плексопатиите с инфекциозен произход се основава на навременното лечение на вирусни и бактериални заболявания.