Декубитални рани

Декубитални рани, наричани още улежи или преследвания, са тип на рани, която се появяват на кожата и подкожната тъкан при хора, които са принудени да лежат или да седят продължително време. Тези рани са обикновено предизвикани от налягане, кръвоснабдяването в засегнатите зони е затруднено, тъканите не могат да получават достатъчно кислород и хранителни вещества, което довежда до некроза (умиране на тъканта).

Декубиталните рани са най-често засегнати при хора, които не могат да се движат нормално, като например при пациенти в болничен леглови режим, хора с определени инвалидности, стари хора и др. Раните се появят често на области от тялото, като долната част на гърба, лактите, петите, колената и други.

Декубиталните рани могат да предизвикат сериозни последствия, като инфекция, сепсис, гангрена и дори смърт. Затова е много важно да се предприемат мерки за предотвратяване на тези рани. Една от най-важните мерки е да се осигури удобна и правилна позиция на тялото на пострадалите хора. Други мерки включват редовна смяна на позицията на тялото, използване на подложки за облекчаване на налягането върху кожата и др.

Рани от залежаване при лежащо болни: етапи на развитие и лечение

Лежащите пациенти изискват особено внимание както от медицински работници, така и от близки. И след спиране на острата фаза на основното заболяване и стабилизиране на общото благосъстояние на пациента може да дойде моментът, когато трябва да се справите с раните под налягане. Как да лекувате рани от залежаване, трябва да уведомите лекуващия лекар, който ще даде препоръки за предотвратяване на появата на такива патологични огнища. Но този, който се грижи за лежащо болен, трябва да знае и да извършва определени манипулации.

Общи принципи за лечение на рани от залежаване при лежащо болни

Разглежданата патология може да протича на различни етапи. Можете да забележите предвестниците на образуването на рани от залежаване без допълнително изследване – кожата в проблемните зони става тънка, прекалено суха, започва да се отлепва и придобива синкаво-сив оттенък. Грижата за рани от залежаване при възрастните хора обаче, както и при младите, трябва да се извършва редовно и в съответствие с препоръките на специалистите:

Осигурете правилната позиция на пациента. Ако раните от залежаване тепърва започват да се образуват, тогава ще ви помогне специален антидекубитален гумен кръг, който предотвратява образуването на патологични огнища върху задните части и опашната кост. Можете също така да използвате матрак за предотвратяване на рани от залежаване при лежащо болни, което е препоръчително, когато човек е напълно неподвижен, когато дори не може да се издигне на ръце, да откъсне главата и раменете си от възглавницата, да се обърне на една страна.

Прилагайте народни средства на първия етап от патологичния процес. Лечението на рани от залежаване с кремове и мехлеми, се приготвят на основата на масло от морски зърнастец, избърсване на лезиите с камфоров спирт на всеки 2-3 часа ще бъде доста ефективно. Важно е да запомните, че всички продукти се нанасят с леки кръгови движения.

Вторият етап на рани от залежаване, който се характеризира с вече започнал язвено-некротичен процес, включва употребата на лекарства. Първото лекарство за рани от залежаване са дезинфектанти, като хлорхексидин. С този антисептичен разтвор трябва да се измиват раните няколко пъти на ден, за предпочитане след всяко уриниране или изхождане по голяма нужда. След такава първична обработка раните се намазват със Solcoseryl или Levomekol. Няма да е излишно периодично да прилагате хидрогелни превръзки – това е отговорът на въпроса какво да правите, ако на задните части се появят рани от залежаване.

Третият и четвъртият етап на рани от залежаване са некроза на меките тъкани, така че не можете да се справите без помощта на хирург. По принцип лечението на различни степени на декубитус трябва да бъде придружено от консултации с лекуващия лекар, тъй като некрозата е твърде сериозен проблем. Какви дейности се извършват в този случай:

  • често саниране на патологичния фокус, което се състои в измиване с хлорхексидин;
  • отърваване от вече некротизирани тъкани в раната – това се прави със специални хирургически инструменти;
  • използването на заздравяващи рани и абсорбиращи превръзки.

Само след пълното отстраняване на некротичните маси и гной от раната ще бъде възможно да се започне употребата на специфични лекарства.

Лечението на разглежданата патология винаги е дългосрочно и понякога е необходимо да се извършват медицински манипулации ежедневно в продължение на много години. Но знаейки как раните от залежаване на опашната кост изглеждат в самото начало на тяхното образуване, ще бъде възможно да се предотврати по-нататъшното им развитие, когато некрозата достигне просто ужасяващи обеми.

Какво може да се направи, за да се предотврати развитието на рани от залежаване Има редица правила за грижа за лежащо болни, следвайки които ще бъде възможно да се избегне образуването на язвени образувания на определени места. Образуването на рани