Стоматит или афти както е известно е заболяване, което касае устната кухина, при което лигавицата се възпалява и се появяват язвени лезии и рани. Почти на 80% се среща при деца, тъй като тяхната имунна система все още не е формирана. Но през последните години тази диагноза все по-често се поставя и при възрастни пациенти.

Ако не се посъветвате с лекар в началния етап, заболяването може да се превърне в  хронично. Тогава става опасно, тъй като е предраково състояние.

Защо се появяват афти в устата?

Устната лигавица е уязвима. Афтите се влияят от различни травматични и дразнещи фактори – гореща храна, твърда четка за зъби, некачествена паста за зъби. Нараняването с добър имунитет няма да предизвика безпокойство, но с намаляване на защитната реакция възниква инфекция, което води до патология.

Стоматитът често действа като усложнение на други болезнени състояния. Това са остри инфекции на тялото, кожни заболявания, хронични болести и кръвни заболявания.

Други провокиращи фактори включват:

    • склонност към алергични реакции;

    • химически или термични изгаряния;

    • непоносимост към прием на определени лекарства;

    • кариозни лезии на зъбите;

    • неправилно подбрани или инсталирани ортодонтски конструкции (капачки, корони, плочи, скоби);

    • заболяване на венците;

    • авитаминоза;

    • хормонални смущения в организма;

    • промени в киселинността на слюнката в резултат на небалансирано или недохранване;

    • недостатъчна устна хигиена или нейното отсъствие.

Имунодефицитните състояния след химиотерапия, както и HIV, често са придружени от възпалителни процеси в устната кухина. Стоматитът може да засегне вътрешната страна на бузите, устните, езика или небцето изолирано и да действа като самостоятелно заболяване. Но често заболяването се комбинира с други проблеми със зъбите – гингивит, хейлит, пародонтит.

Основните форми на стоматит/афти:

Рецидивиращ или хроничен – характеризира се с периодични възпалителни обриви в устната кухина. Екзацербациите имат дълъг период около 2-4 седмици. Оплакванията зависят от локализацията на язвените елементи. Периодите на обостряне могат да безпокоят човек с години.

Афтозен – среща се предимно в детска възраст. Причините са заболявания на стомашно-чревния тракт и перисталтиката, алергична реакция, вирусни инфекции. Характерно е образуването на няколко афти (язви до 1 см в диаметър). Първите прояви са подобни на ТОРС.

Алергичен или лекарствен – възниква под формата на реакция към приема на определено лекарство. Проявите са съвсем  различни. В допълнение към афтите и възпалителните зони могат да се допълват с мехури и ерозии.

Херпес – причинителят е херпесният вирус. Силно заразна форма. Предава се при контакт със заразен човек, чрез битови или лични вещи, както и по въздушно-капков път. Често се среща през есенно-пролетния период, когато имунните сили на организма отслабват.

Гъбична (орална кандидоза) – възниква на фона на приема на антибиотици, намалявайки имунитета. Лошата хигиена на зъбите и устната кухина задълбочава развитието на заболяването. Характерна е появата на белезникава плака върху устната лигавица. Без лечение се разпространява в кожата, ларинкса. Според тежестта и естеството на обривите се разграничават катарални, улцерозни и гангренозни.

Как се проявява стоматитът при възрастни хора:

Симптомите зависят от формата на заболяването, възрастта на човека, състоянието на имунната система и наличието на други хронични заболявания.

В началния етап проявите са невидими. Появява се леко зачервяване на лигавицата на устата, езика или небцето. Тези симптоми причиняват лек дискомфорт. Ако ги пренебрегнете, тогава се присъединяват следните симптоми:

    • образуване на плаки;

    • болка при хранене;

    • повишаване на температурата;

    • слабост, раздразнителност;

    • повишено слюнкоотделяне;

    • появата на язви, пустули, рани в възпалени области;

    • възможно увеличение на лимфните възли;

    • лош дъх.

Стоматитът в устната кухина при дете се проявява в отказ от хранене, сълзливост, сърбеж на възпалени елементи.

Ако имате болезнено възпаление в устната кухина, непременно трябва да посетите вашия зъболекар. Доста сложно се постави диагноза самостоятелно, тъй като такива симптоми са чести и при други други патологични процеси.

Характеристики на афти при деца:

В ранна предучилищна възраст възпалителните заболявания на устната кухина при деца са много чести. Тук казваме, че бариерните свойства на слюнката са по-слаби от тези на възрастен. Освен това имунната система на детето не е напълно оформена, поради което не може да осигури пълен отпор на патогенните микроорганизми.

Малките деца до 3 години активно учат за света около тях. Те определено трябва да пипнат всичко и е препоръчително да го опитате с уста. Това насърчава инфекцията. Често на тази възраст често се срещат алергични реакции към нискокачествени залъгалки, смеси и кърма.

За деца в предучилищна възраст е характерен стоматит от вирусна, бактериална природа и често се среща херпесна или гъбична форма. Често, поради нисък имунитет, пренебрегван кариес и / или лоша устна хигиена, заболяването става хронично.

При децата заболяването започва остро и е придружено от висока температура. Симптомите на интоксикация са характерни. Това е слабост, загуба на апетит, нарушения на съня.

Диагностика на стоматит/афти:

Лечението трябва да се предписва само от лекар след преглед и установяване на причината за заболяването. Симптомите реално могат да бъдат замъглени, така че за точна диагноза не е достатъчно само външен преглед и анамнеза.

Предимно, зъболекарят предписва следните изследвания:

    • Bakposev от устната лигавица.

    • Тестове за алергени (при съмнение за алергичен характер на заболяването).

    • Радиоимуноанализ (RIA).

    • PCR диагностика (полимеразна верижна реакция).

    • Имунограма (в хроничен ход).

Вземат се анализи от различни засегнати области, за да се получи надежден резултат. При съмнение за алергичен стоматит е наложителна консултация с алерголог.

Превенция и лечение на стоматит/афти:

Целта на лечението е премахване изцяло на възпалителния процес. За това активно се използват изплаквания с антисептик, лечебни и противовъзпалителни мехлеми, гелове и спрейове. Добър резултат е изплакването с отвари от лайка и градински чай.

В зависимост от причинителя на заболяването – вирус, бактерия, гъбички, лекарят индивидуално избира антимикробни лекарства.

При травматична форма трябва да се идентифицира и елиминира травматичният фактор. Ако проблемът е в ортодонтските конструкции, те биват коригирани.

При алергичен стоматит лечението включва прием на антихистамини. И се заменят продуктите за грижа за зъбите – изплаквания, паста за зъби.

За повишаване на имунната система се предписват витаминно-минерални комплекси, отказ от лоши навици. Ако сте пушач, трябва да спрете своето пушене. Тютюневият дим дразни възпалената лигавица и така влошава състоянието.

Задължително се изключат всички дразнещи храни от диетата. Това са различни подправки, сосове, туршии и консерви. Ястията трябва да са с комфортна, топла температура.