Шипове във врата

Остеофити в цервикалната област или още наричани за по накратко шипове във врата. Но, нека оттук нататък да ги наричаме с по-простичките наименования, за да могат драгите читатели да разберат за какво иде реч.

Шиповете са костни израстъци, които спонтанно могат да се образуват във всяка частица на човешката скелетна система. Най-често появата на шипове се диагностицира в шийните прешлени. На рентгеновите снимки много ясно се виждат костни израстъци под формата на шипове или туберкули. Голям процент от шиповете се появяват в шийната област, сравнително рядко – в гръдната и лумбалната зона.

Голям брой такива шипове във врата водят до развиване на заболяването, наречено спондилоза. Според медицинската статистика най-често тази патология се среща при хора в средна и старческа възраст над 45-50 години.

Причините за израстването на остеофити в шийните прешлени е възможно да бъдат всякакви дегенеративно-дистрофични възпалителни действия в междупрешленните дискове, хормонален дисбаланс, артроза, продължителни и тежки натоварвания на гърба, метаболитни нарушения и наранявания на шийните прешлени.

Често шиповете водят до затягане на нервите и притискат кръвоносните съдове, така че заболяването се проявява с болка, нарушена чувствителност на цервикалната област, главоболие и световъртеж. В редки случаи наличието на шипове във врата водят до зрително увреждане.

В много случай шиповете могат да се спуснат и надолу по гръбначният стълб, което от своя страна застрашава двигателната функция на отганизма. При шипове на врата и гръбначния  стълб лекарите избират най-добрия вариант за лечение на пациента, който се състои от консервативни и / или хирургични методи.

Консервативно лечение на шипове във врата:

Медикаментозно лечение . Премахването на синдрома на болката се извършва в специализирани клиники, като се използват нестероидни противовъзпалителни средства, както и мускулни релаксанти. Ако болката в остеофитите е хронична, тогава е разрешено и приемането на антидепресанти.

Физиотерапевтично лечение . Такива методи на лечение като електрофореза и ултрафонофореза ви позволяват да инжектирате лекарства в засегнатата област, за да облекчите болката и възпалението. Физиотерапията за шипове във врата се използва за изолиране на мускулни спазми, болка и подпомагането на метаболитните процеси в тъканите.

Тренировъчна терапия . Терапевтичната гимнастика е неразделна част от комплексното лечение на шипове в шийните прешлени. Упражненията също се използват активно по време на рехабилитационния период, което ви позволява да укрепите мускулите около гръбначния стълб.

Акупунктура и мануална терапия . За отслабване на мускулното напрежение и болки, в клиниките се провеждат и сеанси по мануална терапия и акупунктура.

Носенето на ортопедични конструкции . Такава терапия се провежда, за да върне засегнатите прешлени в нормално състояние.

Операция на шипове в клиника. Хирургичните методи за превенция на остеофити на цервикалния гръбнак включват:

Фацеектомията е операция, при която лекарят-специалист премахва фасетираната хрущялна тъкан, върху която са разположени шиповете. Тази операция предотвратява по-нататъшната поява на шипове в шийните прешлени.

Фораминотомията е операция, която увеличава пространството в областта на излизане на нервното коренче от шийния прешлен на гръбначния стълб. Цервикалната фораминотомия значително облекчава симптомите на притискане на нерв при остеофити. Операцията е сравнително сложна, но след оперативната намеса налекаря, симптомите на пациента като болка, скованост, изтръпване, мравучкане и слабост на горните крайници изчезват.

Ламинектомията е операция за отстраняване на костната пластина. Такава операция рядко се извършва при остеофити. Операцията е подходяща при спинална стеноза, тъй като в някои случаи остеофитите я притискат, което в крайна сметка води до миелопатия и нарушаване на червата и пикочния мехур.

Ламинотомията е операция за разширяване на празнината между нервните коренчета. Благодарение на тази операция се елиминира компресията на гръбначния мозък.

Корпектомия – отстраняване на част от прешлена и съседни междупрешленни дискове. Благодарение на тази операция се елиминира компресията на гръбначния мозък. За възстановяване целостта на гръбначния стълб след цервикална корпектомия се поставя костна присадка.

Всички операции на шийните прешлени в големите специализирани клиники се извършват по минимално инвазивна техника. Такива операции са по-малко травматични и не са придружени от голяма загуба на кръв. За това как се лекуват шипове в цервикалната област в Чужбина, можете да прочетете рецензии и да получите подробна информация на сайтовете на тези клиники, или пък ако имате все още яснота, телефонните разговори с медицинско лице, ще ви дадат подробна и ясна представа за правилата и най-вече ще отговорят на всички ваши въпроси. Ще се запознаете с историите на реални пациенти, които са успели да се отърват от този проблем в тази клиника.

Например, нека вземем една такава клиника и направим диагностика в Израел. Казвам Израел, защото там се славят най-добрите специализирани клиники и специалисти в света. Коментира се, че израелските лекари са на много високо ниво в борбата с Остеофити в цервикалната област. Диагностиката на шийния отдел на гръбначния стълб в Израел отнема 3 дни. През това време лекарите успяват да установят диагноза и да предпишат набор от терапевтични мерки.

Първи ден – консултация с лекар

Диагностиката на всяко заболяване в израелска клиника започва с консултация.  Лекуващия  лекар се запознава с пациента и анамнезата. Забележете, че можете да получите второ мнение от израелски специалист, без да посещавате Израел. За да сторите това, се налага да изпратите диагностични данни в тази клиника, след което ще Ви бъде назначена видео консултация с  лекар. Ако след видео консултация решите да се лекувате в тази клиника, то първоначалната консултация лице в лице ще бъде безплатна за Вас.

При първичния преглед лекарят разглежда подробно медицинските документи, разпитва пациента за симптомите на заболяването и преглежда пациента. След това лекарят насочва пациента към провеждане на инструментални изследвания на шийната област.

Втори ден – инструментална диагностика

Рентгенови изследвания на шийната област.

CT и MRI.

Миелография.

Електромиография.

Електроневрография.

Други методи на изследване.

Трети ден – заключението на лекарите

На третия ден от диагностичните мерки експертна група от лекари на клиниката подробно изучава диагностичните данни, установява точна диагноза и определя тактиката за лечение на цервикални остеофити.

Медицинските услуги в Израел са с 20-40% по-евтини, отколкото в европейските страни. Повечето израелски клиники предлагат на своите пациенти най-изгодното съотношение цена/качество, което прави почти всяка специализирана клиника популярна сред чуждестранните пациенти.

За лечение на такова заболяване от сорта остеофити в цервикалната област в Израел, цената се разкрива на пациента само след извършване на всички диагностични процедури, когато лекарите вземат решение за тактиката за лечение на пациента и изричното негово съгласие. Иначе, над 95% от пациентите остават с много добро впечатление от цена, качество, голям лекарски професионализъм и обгрижване. А, колкото до шиповете във врата, при някои пациенти изчезват завинаги, при други отново се появяват, аве с две думи… Божа работа.