Шипове в колянната става (коляното)

При увреждане на хрущяла се развива заболяване като деформиращ остеоартрит. Следствие на това се появяват шипове в колянната става. Лечението на остеофитите е важно да започне възможно най-рано, тъй като с времето те се вкостяват и блокират нормалното функциониране на крайника. Причините за образуването, етапите на развитие и съвременните методи за тяхното лечение трябва да бъдат обсъдени по-подробно.

Причини за появата:

Необходимо е постоянно да наблюдавате здравето си, тъй като нарушенията в една система провокират редица други проблеми в останалите системи и организма като цяло. Много често цената на пренебрегването на болежките по вашето тяло са заболявания на опорно-двигателния апарат. Съществува голям риск от разрастване на костите, което води до увреждане.

Основната причина за образуването на шипове в ставите са дегенеративни процеси в хрущялната тъкан. Той практически не се възстановява и поради това костните изпъкналости започват да се образуват в износените области.

Факторите, които провокират такива процеси:

  • Наранявания – Удари в коляното, падания, вътрешни наранявания са мощен катализатор за подобни проблеми.
  • Нарушаване на метаболитните процеси  – Хрущялът се износва по-бързо, когато има липса на хранителни вещества, които не се доставят правилно чрез кръвния поток и чрез синовиалната течност.
  • Хормонални смущения – Поради дисбаланса на хормоните възникват ставни заболявания, така че най-често се диагностицират при жени в менопауза и при хора със заболявания на ендокринната и репродуктивната система.
  • Наднормено тегло – Натрупаното тегло допринася за изтъняване на хрущялната тъкан, a освен това затлъстяването влошава метаболизма в ставите.
  • Интензивна физическа активност – Честите интензивни тренировки, фитнес, бягане и скачане, носенето на тежести увреждат хрущяла. Повтарящите се движения, дългото ходене и стоенето също влияят негативно на здравето на коленете.
  • Автоимунни патологии – Тялото може да насочи собствените си ресурси към унищожаването на хрущялните клетки, тъй като в случай на неизправност имунната система ги възприема като чужди.
  • Възпалителни процеси – Дори ако фокусът на възпалението се намира в друга част на тялото, последствията от него могат да засегнат коленните стави.
  • Болести на ставите – Хрущялната тъкан страда от артроза, бурсит и други подобни заболявания на опорно-двигателния апарат.
  • Онкология – Раковите заболявания могат да провокират растежа на големи остеофити или казано простичко, шипове.
  • Наследственост – Склонността към подобни проблеми се предава на генетично ниво.

За ефективно и пълно лечение e нaлежащо да се справят не толкова с проявите на болестта, колкото с нейните причини.

Симптоми и етапи:

С напредването на заболяването неговите прояви стават по-интензивни.

Общо има 4 етапа, които се характеризират със следните характеристики:

1. Първоначално симптомите са почти невидими. Незначителен дискомфорт възниква при продължително натоварване на краката, както и след събуждане. До края на деня се усеща силна умора, но не се откриват външни прояви на патологията.

2. На втория етап болката става по-изразена, мускулна хипотрофия, могат да се наблюдават спазми. При ходене се чува характерно хрущене, което показва влошаване на хрущялната тъкан. Първите остеофити/шипове имат мека еластична структура и са по-скоро като хрущял.

3. Третият етап често е придружен от синовит, течност се натрупва в коляното, образува се излив. Има забележимо стесняване на ставната цепка, шиповете се втвърдяват и затрудняват движенията на краката. Болката е силна и не изчезва дори в покой.

4. На четвъртия етап се появява забележима деформация на крайника, коляното буквално се втвърдява, силната болка не изчезва. Човекът забележимо накуцва, невъзможно е да се използва нормално крака. Ако шипът в колянната става се отдели, той напълно блокира движението. Това явление е известно като ставна мишка, тук не можете да минете без операция на коляното и ставата .

Първоначалното развитие на заболяването протича много бавно и затова човек често пренебрегва неприятните усещания, които възникват периодично. Когато процесите станат необратими, скоростта на разрушаване на ставата се увеличава бързо, но времето вече е загубено и следователно не винаги е възможно напълно да „избягате“ от шиповете с консервативни методи на лечение.

Диагностика:

Когато се появят първите сигнали на болестта, трябва веднага да се консултирате c  лекар. След преглед и първоначален преглед с оценка на мобилността на крайника, той ще предпише допълнителни тестове и инструментална диагностика.

Проучването може да включва следните методи:

    1. Рентгенография. Рентгеновата снимка ще покаже дали има шипове от костен тип в колянната става, колко е стеснена ставната цепка и каква степен е деформацията на крайника. По-подробна информация обаче може да се получи само чрез съвременни диагностични методи.

    2. Скенер. Позволява ви да разгледате остеофити от всякакъв тип, както и да откриете огнища на възпаление в съседни тъкани.

    3. ЯМР. Много информативен метод, тъй като ви позволява внимателно да изследвате структурата на всички тъкани на коляното, да идентифицирате шипове и техните размери дори в началните етапи на заболяването.

    4. Артроскопия. Артроскопът се вкарва през малки разрези в коляното. Камерата ви позволява да видите най-малките детайли, да откриете остеофити/шипове и области на изтъняване на хрущяла, възпаление на меките тъкани. Ако е необходимо, можете незабавно да извършите най-простите хирургични процедури.

Методите на лечение са:

Само след идентифициране на проблема, неговите последствия и възможни причини можете да започнете терапия. За постигане на оптимален резултат е необходимо комплексно лечение на шипове в колянната става.

Лечението може да включва следните области:

    • приемане на лекарства;

    • правилно балансирано хранене;

    • компенсиране на липсата на витамини;

    • защита на хрущяла от по-нататъшно разрушаване;

    • тренировъчна терапия;

    • използване на ортопедични средства и превръзки;

    • физиотерапевтични процедури;

    • масаж на колянна става  ;

    • хомеопатия;

    • народни средства;

    • хирургична интервенция.

Началните етапи на заболяването са лесно лечими или поне спират в развитието си. Етапи 3-4 се характеризират с необратими промени и следователно по консервативен начин можете само да отслабите симптомите на патологията. За да се реши самият проблем, е необходима операция, но дори и тя не винаги е в обхват да възстанови нормалното функциониране на болния крайник.

Народни методи:

Допълнително въздействие се осигурява и с помощта на различни народни методи. Те облекчават болката и възпалението, подобряват метаболитните процеси в тъканите.

Ако вашият лекар одобри, можете да прибегнете до следните домашни рецепти:

    1. Ябълков оцет. Разтрийте колянната става с оцет, увийте я във вестник или друг вид хартия и я затоплете с вълнен шал.

    2. Зелев лист. Намажете коляното с мед, отгоре поставете намачкан зелев лист, увийте го с целофан и топла кърпа.

    3. Глина. Използва се като компрес. Можете да го закупите в аптека, препоръчително е червена или синя глина.