Шипове в тазобедрената става

Съществуват множество заболявания на тазобедрената става, но едни от най-честите са артроза и шипове и ние ще обърнем по-специално внимание на второто заболяване, а именно за шиповете на тазобедрената става.

Както вече споменахме в предишни наши статии, шиповете могат да се появят в нашето тяло по съвсем необятни причини, като например: Падания, удари, травми, хормонални смущения, онкологични заболявания, та дори и наследвен ген.

Но след като ще говорим за тазобедрената става, то нека да разгледаме как е устроена тя?

Тазобедрената става се причислява към големите стави в нашето тяло. Поради факта, че в резултат на еволюцията човек стои на два крака, тазобедрената става се е превърнала в най-важната опорна става и понася значително натоварване при ходене, бягане, скачане та дори и пренасяне на тежки предмети.

Тазобедрената става свързва бедрената кост с таза. На тазовата кост е ацетабуларната (ацетабуларна) кухина – това е вдлъбнато полукълбо, с което е в контакт главата на самата бедрената кост. По ръбестата кухина има хрущялна формация – ацетабуларната устна. Този ръб увеличава дълбочината на кухината с около една трета, но основната му функция е равномерно смазване на ставния хрущял на главата на бедрената кост със ставна течност. Създавайки ефект на засмукване, укрепва тазобедрената става.

Главата на бедрената кост e покрита със ставен хрущял. Той достига средно 4 mm дебелина, с много гладка бледа повърхност и плътно еластична консистенция. Точно поради наличието на ставен хрущял, триенето между контактуващите ставни повърхности e сравнително слабо. Същият гладък хрущял покрива вътрешността и повърхността на ацетабулума.

Тазобедрената става е заобиколена от ставна капсула, която съдържа връзки, които я укрепват. Тези мощни връзки са прикрепени към единия двата края към тазовата кост, а в другия край води към бедрената кост. 

Тазобедрената става e покрита отзад от мускули, които се числят към глутеалната област, а отпред от мускулите на предната бедрена група.

Именно тук, са най-честите прояви на шиповете, причинени следствие на падане или удар върху външната част на нашето тяло.

Друга основна причина е отлагането на соли в тазобедрената става, които медици и  висококвалифицирани специалисти, ги наричат остеофити на тазобедрената става и солни шипове…

Шипове на тазобедрената става:

Вече споменахме, че костен израстък, шип или „отлагане на сол“ е една от най-често срещаните патологии, които засягат меките тъкани и синовиалните торби по-често от големите стави в нашия организъм. Заболяването засяга както мъже, така и жени на всяка възраст. Осификацията на тазобедрената става води неминуемо до нарушаване на основните функции на ставата, намаляване на двигателната активност и качеството на живот. 

Осификацията или процесът на ошипяване на тазобедрените стави засяга мускулните влакна и особено местата, където са прикрепени връзките и сухожилията. В допълнение, патологичният процес на образуване на шипове често засяга ставната торба, както и областта на мускулите, костите и други меки тъкани, засегнати от наранявания или други провокиращи фактори.

Солните шипове на тазобедрената става започват да се образуват в областта, която е включена или е участвала в патологичния процес, например възпаление или нараняване и нормалният метаболизъм е нарушен в него. Тук започва да се синтезира съединителната тъкан и започва процесът на образуване на костни и хрущялни тъкани. Първоначално образуванието е меко и не причинява дискомфорт, но с времето се втвърдява и води до силна и остра болка.

Основните причини за образуването на костни шипове в тази област включват:

    • прекомерно натоварване на опорно-двигателния апарат;

    • фрактури, изкълчвания и натъртвания, както и операции на ставата;

    • остеохондроза;

    • затлъстяване и слаба активност на тялото;

    • наследствено предразположение;

    • стареене на тялото и др.

Тези фактори неминуемо водат до възпаление на тазобедрената става и други патологии, съпътстващи до редица проблеми.

Отлагания на сол в тазобедрената става и какви са симптомите?

Клиничните признаци на образуване на остеофити се появяват в момента, когато те достигнат определен размер и засегнат съседни тъкани и ставни структури. Това обикновено се наблюдава:

    • болка с различна тежест и интензивност;

    • има подуване в областта на синовиалната капсула и зачервяване на кожата с повишаване на температурата;

    • със значителен размер, формата на артикулацията може да се промени и двигателната функция на тялото може да бъде нарушена.

При остри симптоми се предписват инжекции за болка в тазобедрената става и след това действат директно върху причините за заболяването.

Диагностика:

  • Ултразвукова диагностика
  • Анализи
  • Рентгенография
  • Скенер
  • ЯМР

Терапия:

При всеки дискомфорт в областта на бедрото или появата на хрускане е важно да не отлагате посещението при ортопеда, а да направите своевременен преглед. Това ще действа положително, да се постави точна диагноза в началния стадий на заболяването и да се лекува успешно. 

Ако се наложи на пациентите да постъпят в клиника се предписват рентгенови лъчи, ултразвук, ЯМР или КТ за откриване на осификация на ставата.

За лечение на шипове и лигаментоза на тазобедрената става се използват нехирургични методи:

    • ударно вълнова терапия ;

    • мануална терапия;

    • плазмолифтинг;

    • физиотерапевтични процедури;

    • масаж и др.

Понякога заболяването в ранен стадий с редки екзацербации не напредва в продължение на много години – и, разбира се, в такъв случай не е необходимо ставата да се променя на изкуствена; просто трябва да спазвате диета, съветите на лекаря и активно да се занимавате с профилактика (физическо възпитание, плуване в басейн, промяна на натоварванията, контрол на телесното тегло) и лечение на екзацербации (почивка, разтоварване на ставата, противовъзпалителна терапия). 

За съжаление, няма начин да се предотврати или напълно да се излекува този проблем. Многобройни физиотерапевтични процедури (магнитотерапия, електрофореза), таблетки за „лечение“ (глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат и др.), различни „екстракти“ и медикаменти, не могат да ви излекуват напълно , но поне могат да облекчат болките в засегнатата става.

Облекчението от приема на тези хапчета лежи на факта, че заболяването в ранните етапи протича на вълни, с периоди на обостряне и затихване на болката, но това или други болести на тазобедрената става не подлежат на пълно изцерение с хранителни добавки или медикаменти. Това се отнася за етапи 1 и 2, за които вече казахме че това са етапите в които се характеризират със слаба болка и дискомфорт.

Като при етапи 3 и 4 неминуемо се стига до оперативна намеса, така че при появата на първите симптоми потърсете вашия лекуващ лекар. Бъдете здрави!